2 x per jaar oud en nieuw


Nu het weer bijna December gaat worden, en ik denk aan Oud en Nieuw, bedenk ik mij dat wij 2 keer in het jaar oud en nieuw vieren. Alhoewel vieren een groot woord is. Eigenlijk vieren we het niet, maar wij hebben wel 2 keer per jaar een nieuwe start. De eerste keer start het nieuwe jaar en de tweede keer start het nieuwe schooljaar. We genieten volop van de zomervakantie maar de spanning stijgt bij het eindigen van de zomervakantie want dan komt de eerste schooldag er weer aan. Onze drie jongens zouden dan weer naar school moeten. Aangezien wij wisselend thuiszitters hebben, en zij afwisselend een half jaar tot een jaar niet naar school zijn geweest, is het altijd weer spannend hoe een nieuw schooljaar gaat verlopen. Er zijn weer plannen van aanpak bedacht, instanties staan paraat. En als je denkt dat je alles in orde hebt, blijkt de helft maar goed geregeld te zijn. Soms gaan de eerste dagen prima, of het gaat de eerste schooldag meteen al mis. Afgelopen schooljaar, zou een van mijn zoons starten op een LWOO school. Het inschrijven was op het laatste nippertje nog gelukt voor de zomervakantie. En nee dat lag niet aan ons, maar aan de vorige school, die onze zoon de stap niet durfde te laten maken. Maar wat hadden we te verliezen??? Niks want hij wilde daar ook niet naar school. Hij voelde zich er niet prettig, en vanaf de eerste dag was het mis gegaan. Kans op slagen was eigenlijk vanaf dat moment verkeken. Maar ja, je blijft toch met z’n alle aanmodderen. Gesprekken, plannen…van alles werd uit de kast getrokken, maar het lukte niet. Toen kwam zoonlief dat hij naar een andere school wilde en onze hulpverleners vonden dat de moeite waard om te proberen. Het aanmelden verliep wat lastig met enige vertraging, maar uiteindelijk mocht hij komen. Voordat de school zijn deuren zou sluiten voor de zomervakantie, heb ik met moeite kunnen regelen dat mijn zoon nog even contact had met zijn toekomstige mentor. De andere kinderen hadden al een kennismakingsmiddag gehad, maar vanwege de trage aanmelding was hij die middag mis gelopen. Dus…op naar het nieuwe jaar. Een week voordat de school begon heb ik contact opgenomen met de school. Onze zoon moest die week erna zijn boeken ophalen, maar in de brief stond niet waar, bij wie en hoe het zou verlopen. Om hem goed voor te bereiden, dacht ik even te bellen voor de benodigde informatie. Maar helaas de mevrouw van de receptie die wist het ook niet, en zijn mentor had nog vakantie. Gelukkig is het ophalen van zijn boeken goed verlopen, dus dat was al een positieve stap. De week erna hadden ze een middag om hun rooster op te halen, en een activiteit om elkaar te leren kennen. Ook hier hadden we weinig informatie over gekregen, maar onze zoon had er zin in. Hij fietste met een behoorlijke vaart naar school en ik hoefde niet te blijven. Ik had een beetje uitgerekend dat, als hij om 13uur zou beginnen, dat hij tussen 15 en 16 uur ongeveer klaar zou zijn. Maar na 16uur hoorde ik maar niets, dus belde ik met school. Er werd mij verteld dat de kinderen naar Overveen waren voor de activiteiten en dat ze daarna tot 20uur op school een BBQ hadden. O jee dacht ik meteen. Als dat maar goed gaat, want spelletjes spelen vind onze zoon niet zo heel leuk en dan nog eens tot 20uur op school zijn, voor een kind wat bijna een jaar niet naar school is geweest??? Ik had mijn vraagtekens. Nou we hoefde niet zo lang te wachten want de eerste sms bericht kwam binnen. ‘ Ik kom nu naar huis, wat een klote school!’ En hij is op de fiets naar huis gekomen en daarna niet meer naar school geweest. Onze zoon van 13 jaar die Asperger en MCDD kenmerken heeft, kan zeer slecht met autoriteit overweg, en hij was streng toegesproken door iemand omdat hij met zijn telefoon zat te spelen. De telefoon die hij van ons niet mee mocht nemen. En er werd van hem verwacht dat hij mee deed aan de spelletjes die hem totaal niet boeide. Helaas de eerste dag was mislukt. Wat betekende, dat hij eigenlijk de volgende dag wel heen wilde gaan, maar niet meer durfde. Bang was dat het toch weer fout zou gaan, want ‘ik kan dat gewoon niet. School is niks voor mij!’ Gezien onze geschiedenis met onze 13 jarige zoon, hebben we de keuze gemaakt het ook niet weer ik weet niet hoeveel keer het te proberen. We hebben hem aangemeld bij Megakids, waar hij nu 4 dagdelen per week onderwijs volgt, samen met 4 andere thuiszitters. Zij zien waar hij moeite mee heeft, en gaan hem proberen de vaardigheden te leren, zodat hij ooit weer op school in een klas mee kan draaien. Hij gaat er met plezier naar toe, soms gaat het wat minder, maar door de goede aanpak en het bieden van veiligheid en vertrouwen gaat het goed. Dat was een lastige start van een nieuw school jaar.
Nu hebben wij 3 zonen met ASS en kenmerken van ADHD dus je snapt vast wel dat dit nog maar 1 verhaal is over het nieuwe schooljaar. We hebben wel 3 verhalen, en dat maakt het Oud en Nieuw rond het nieuwe schooljaar steeds weer spannend. Maar ook het Oud en Nieuw zelf, want vorige jaarwisseling was het de bedoeling dat 2 van onze 3 jongens klinisch opgenomen zouden worden. De eerste werd op 30 December op genomen, en de ander stond nog op de wachtlijst. Dat zorgde er voor dat wij met zeer gemengde gevoelens uitkeken naar het nieuwe jaar. Gelukkig brengt het aankomende Oud en Nieuw minder spanning met zich mee, en gaan wij het gezellig vieren! Op een goed 2012!!!