Water bij de wijn….


Het is kerstavond, en een gezin van vader (Mike), moeder (Linda) en 2 ass zoons van 13 (Niek), en 16 (Morris) en opa en oma die uitgenodigd zijn schuiven aan een mooi gedekte tafel. iedere volwassene heeft iets lekkers gemaakt en presenteert aan tafel wat er gekookt of gebakken is. Het ruikt goed en ziet er super gezellig uit. Extra kaarsjes voor de sfeer op tafel, en na het uitbrengen van de toast, wordt het lekkers op de borden geschept en zit een ieder te genieten van het diner. Niek die niet veel eet, en maar weinig lust, is na een bord gebakken aardappeltjes en een klein stukje vlees al snel klaar en vraagt of hij al bijna van tafel af mag. Rustig geeft Linda aan dat hij nog aan tafel moet blijven, omdat de rest nog aan het eten is. De sfeer is goed, er wordt over van alles en nog wat gekletst terwijl de schalen langzaam aan een bodem krijgen. Dan is Morris klaar met eten, hij heeft goed gegeten, hij heeft misschien wel 2 of 3 keer opgeschept. “mag ik van tafel?” vraagt hij netjes, waarop geantwoord wordt dat ze willen dat hij nog even aan tafel blijft omdat nog niet iedereen klaar is. Morris wil niet aan tafel blijven en vraagt het nogmaals. Hij heeft tenslotte de hele dag al zitten wachten, want hij is bij zijn andere oma geweest, wat een opgave was en hij is naar de bioscoop geweest waar hij heeft zitten wachten totdat die saaie kinderfilm was afgelopen. Hij was klaar met eten en wilde niet wachten tot iedereen klaar was, want dat kan nog wel een eeuwigheid duren, want volwassenen praten zo veel tijdens het eten. Na nog een keer vragen of hij van tafel af mag en “nee!” als antwoord krijgen, staat Morris geïrriteerd op en vraagt of hij voor 5 minuten even naar boven mag, hij komt zo weer terug voor het dessert. Linda die haarfijn aanvoelt dat dit niet de goede kant op gaat, geeft aan bij Mike, een beetje water bij de wijn te doen, maar Mike houd zich vast aan zijn antwoord en nee is nee. Boos loopt Morris weg van tafel, en Mike loopt boos achter hem aan. Morris is niet meer van plan om aan tafel te komen, en gaat naar boven, naar zijn kamer. Mike heeft ondertussen het internet uitgezet voor straf en schuift weer aan tafel. Ongemakkelijk zitten ze elkaar aan te kijken. Linda legt geïrriteerd uit dat het handiger was geweest als zij van te voren met Morris hadden besproken tot wanneer hij aan tafel had moeten blijven zitten. Meestal hoeft hij niet aan tafel te blijven tot iedereen klaar is, omdat dat met dit soort speciale gelegenheden inderdaad lang kan duren, en is het niet eens met het handelen van Mike. “had een beetje water bij de wijn gedaan, dan had het niet zo ver hoeven komen, en vooral niet nu we aan het kerstdiner zitten. Je weet toch hoe lastig het wachten kan zijn voor hem?!” Waarop Mike vind dat hij voor die ene keer zich maar eens moet proberen aan te passen. “Maar dat is nou juist het probleem! Kinderen met ASS hebben juist moeite met het aanpassingsvermogen!” Vervolgens gooit opa er nog even een schepje boven op en geeft aan dat hij hetzelfde gedaan zou hebben. Linda begint van binnen te koken, maar probeert zich in te houden. Ondertussen komt Morris naar beneden en laat duidelijk merken het niet eens te zijn met de actie van zijn vader. Bij het afruimen in de keuken vraagt Linda aan Mike of hij het internet uit heeft gedaan, wat zo blijkt. Linda geeft aan dat ze dat niet helemaal goed vind, omdat het een machtspositie is is die Mike nu gebruikt. Omdat Mike het niet goed vind dat Morris van tafel loopt, straft hij hem door het internet uit te zetten. Linda geeft aan dat zij vind dat Mike het uit moet praten met Morris, en dat ze samen moeten uitvinden waar het mis ging en hoe dit voor de volgende keer voorkomen kan worden. Zij weet ook dat Mike niet zo’n prater is, en dat Mike ook een beetje dwars kan zijn. Ondertussen is de sfeer in huis gespannen, en vallen er stiltes. Linda baalt daar enorm van, want zij denkt dat als Mike een beetje water bij de wijn had gedaan, dan had Morris even van tafel af gegaan, maar hij zou er weer zijn bij het dessert, en was de sfeer niet vergalt geweest. Pogingen om vader en zoon te verzoenen, hield Mike af. “Hij wacht maar lekker!” Uitspraken waar Linda nog meer gefrustreerd van raakt. Morris had met zijn moeder afgesproken na het eten nog even naar de benzinestation gaan om een paysafe card te kopen voor zijn pc spel, en kwam vragen of ze dat nog gingen doen. Zij sprak af dat ze nog even een kopje koffie ging drinken, maar daarna zou ze met hem mee gaan. Vervolgens gaf Linda aan bij Mike dat ze dit zou gaan doen met Morris, maar het leek haar goed als Mike dit met Morris ging doen. Dan had hij gelijk een mooie gelegenheid om het uit te praten met zijn zoon. Gelukkig pakte Mike deze gelegenheid aan, en ging hij even met zijn zoon weg. Het ging niet geheel van harte, maar hij deed het toch. Zij hoopte dat Mike aan kon geven dat hij graag wilde dat Morris aan tafel bleef, maar dat ze waren vergeten om daar een afspraak over te maken. Dat hij het vervelend vond en boos werd omdat Morris van tafel wegliep, en dat hij het prettiger vind als zij met z’n alle aan tafel bleven, maar dat hij begrijpt dat dat voor Morris soms lastig kan zijn. Beide mannen kwamen na een kwartiertje weer terug en de lucht was iets geklaard. Toch had het hele voorval invloed, op wat een gezellige avond had moeten zijn. En dat allemaal door een vergeten afspraak, en geen water bij de wijn wilde doen!