Taal letterlijk nemen en verborgen regels…


Afgelopen week was ik met Joep bij de benzinestation om de auto te voorzien van brandstoffen. De auto is inmiddels een dure kostganger geworden, maar we hebben ‘m nodig, dus voorzien wij ‘m met liefde van wat brandstoffen.  Joep 14 jaar met Asperger vind het altijd een beetje vervelend om alleen in de auto te zitten als ik ga betalen, dus zoals gewoonlijk stapt hij dan ook uit en loopt mee naar binnen. Eenmaal bij de kassa begint de kassière een gezellig praatje en vraagt vervolgens of we nog wat lekkers mee willen? Wijzend naar 4 verschillende muesli repen in gezellige verpakking. Ik bedank netjes, maar Joep was al een van die lekkernijen aan het uitzoeken. Ik had eigenlijk meteen in de gaten dat Joep dacht dat ons een gratis reep werd aangeboden, en vertelde Joep dat de reep betaal moet worden. Verontwaardigt kijkt hij op en zegt:”Ja maar ze vraagt toch of we wat lekkers willen? En ze heeft niet gezegd dat we dat moeten betalen!” Ik vertel dat Joep daar gelijk in heeft, maar dat dat verborgen regels zijn! Regels die niet gemeld worden, omdat men er van uitgaan dat je die regels eigenlijk wel weet. Eigenlijk kan men daar niet vanuit gaan, omdat er meer mensen als Joep de verborgen regels niet weten, omdat ze bijvoorbeeld Asperger hebben, en dat het beter zou zijn, als de mensen duidelijker zijn in wat ze willen of bedoelen. Joep kan er niet over uit, dat het zo werkt. Zij vraagt iets en dan moet je opeens betalen! Later op de dag, dacht ik nog even na over het hele voorval, en bedacht, “wat als ik er niet was en Joep had een reep uitgezocht en meegenomen zonder te betalen?” Dan zou Joep terug geroepen worden en voor dief aangezien worden.  Joep zou er niets van begrijpen, en zich waarschijnlijk heel onveilig gevoelen, en van angst heel boos worden, en gaan schelden en vloeken. Misschien moet de politie er dan wel bij komen, wat het hele verhaal nog erger maakt. Gelukkig is dit niet gebeurd, maar hiermee wil ik aangeven dat iets heel onschuldigs uit de hand kan lopen tot een afschuwelijk scenario.  En alleen maar omdat de boodschap onduidelijk is, en vol verborgen regels zit.