Hoe overleef je de zomervakantie met je autistische kind..


De zomervakantie is voor veel ouders met kinderen met autisme een grote uitdaging. Het overleven van 6 weken, waarin structuur, ritme en regelmaat van school wegvallen. Wat kan je doen om deze weken samen te overleven?
Gaan jullie op vakantie, blijven jullie thuis? Gaat jullie kind op zomerkamp? Of gaan jullie dagjes uit?
Voor alles wat je kiest, zorg voor een goede voorbereiding. Gaan jullie op vakantie, bekijk van te voren alle beelden van het vakantie adres op internet, en zoek uit wat er allemaal te doen is op de plaats van bestemming of in de omgeving.
Probeer grote drukke campings en toeristenplaatsen te vermijden want drukte kan overprikkeling van je kind veroorzaken.

Bedenk dat een dagje uit of een week vakantie voor het kind erg lastig kan zijn. Voor een kind met autisme is het niet goed te overzien hoe de dag gaat verlopen. Dat is lastig voor hem of haar en roept makkelijk weerstand op. Toch is het goed voor een kind om hem of haar regelmatig uit een isolement te trekken. Met de nodige voorbereidingen wil dit meestal wel lukken.

Probeer de zomer weken van te voren te structuren door een weekkalender met dagrooster te maken. Zet daarop alle afspraken, taakjes, vertrektijden, aankomst, bestemming, activiteiten en hoe laat jullie weer thuis zijn. Hiervoor kan je picto’s of foto’s gebruiken, tekenen, of voor de goede lezers kan je het opschrijven. Houd zoveel mogelijk het vast dagritme aan, zoals op dezelfde tijden gaan eten.
Overleg samen wat jullie willen gaan doen in de vakantie, welke activiteiten vinden jullie leuk, of wat voor een soort vakantie is voor iedereen leuk en haalbaar. Betrek je kind bij de vakantieplannen.

Gaan jullie naar het buitenland of blijf je in Nederland? Gaan jullie vliegen, met de boot of met de auto? Zorg dat je kind iets mee heeft waar hij of zij zich mee kan vermaken. Vertel vooraf hoelang de reis ongeveer gaat duren en voor lange ritten kan je eventueel om het uur je kind belonen met iets kleins. Dit kan een compliment zijn, een koekje, een sticker voor een stickerboek, een strip of iets anders waar haar of zijn interesse naar uitgaat. Een gameboy of dvd speler kan soms een uitkomst zijn. Neem na een autorit even rust om alle indrukken van onderweg te verwerken.

Als jullie naar het buitenland op vakantie gaan en je kind gebruikt medicatie voor ADHD, zoals Methylfenidaat, zorg dan dat je bij de apotheek een medisch paspoort hebt gehaald  en een Schengenverklaring in hebt gevuld. Dit kan een hoop ellende voorkomen.

Valt de keuze op een camping, hotel, vakantiehuis of een appartement. Zo zijn er ook vakanties of reizen te vinden die begeleiding bieden aan gezinnen met kinderen met autisme. Vind uit wat het beste bij jullie gezin en situatie past.

Zo vinden onze jongens het lastig om op dezelfde kamer te slapen. De een beweegt in zijn slaap en de ander snurkt. Het samen slapen geeft altijd problemen, en daarom zoeken wij altijd een ruime caravan of een ruim huisje, met meerder slaapkamers. Helaas val je zo wel altijd in de prijzen, maar we genieten wel van de vakantie. Ruimte is belangrijk, het kind wat snel overprikkeld raakt kan zich dan terug trekken, in zijn eigen ruimte. Ook merkte wij op dat ze de vreemde taal van het buitenland erg lastig vonden. Omdat onze zoon de Franse kinderen niet kon verstaan, werd hij onzeker en achterdochtig en vervolgens kreeg hij ruzie of kwam hij boos terug.

Tijdens de vakantie kan je, als deze mogelijkheid aanwezig is, ook splitsen. Een van onze jongens vind een pretpark erg leuk, maar de andere jongens houden er niet van. We plannen dan een dagje in dat hij met paps of mams naar het pretpark kan gaan. De andere twee blijven dan thuis. Voor het bezoeken van pretparken kan je eventueel een Autipas meenemen. De Autipas kan je aanvragen bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme). De pas is in de eerste plaats een hulpmiddel, maar in specifieke gevallen kunnen voorrechten aan de pas worden ontleend.

Gaan jullie niet op vakantie, en blijf je thuis. Probeer dan toch wekelijks iets te ondernemen. Al is het een dagje naar strand, zwembad, of een uurtje naar het bos. Ook hierin kan je je kind betrekken, en samen uitzoeken wat jullie leuk vinden om te doen. Misschien kan je kind ergens een nachtje logeren? Of kan hij of zij een middagje naar opa en oma? Al dit soort activiteiten kan je ook plannen op een weekkalender en een dagrooster. Zo behoud je kind het overzicht en is het voor iedereen duidelijk wat, en wanneer er iets gaat gebeuren. Houd rekening met de wie, wat, wanneer, waar en hoe. Hoe moeilijk het soms is, het is goed om de leefwereld van het kind te vergroten. Het kind moet leren nieuwe gebeurtenissen mee te maken om nieuwe interesses op te kunnen doen.

www.petradekker.nl