Autisme en manipuleren? Deel 2


Naar aanleiding van mijn vorige blog over autisme en manipuleren, ben ik met mensen in gesprek gegaan, heb ik via facebook en twitter naar reacties gezocht. En ik ben er uit! Ik weet waarom het me wakker houd dat andere vertellen dat onze zoon een meestermanipulator is. Ik ben het niet eens, en wist zelf ook dat deze beschuldigingen gebaseerd waren op kennisgebrek. Gek genoeg, volg ik meestal mijn intuïtie, maar het gebeurd zo nu en dan dat ik dit door opmerkingen van andere weleens in twijfel trek. Om echt te kunnen manipuleren moet je je kunnen inleven in de ander, en moet je verbanden kunnen leggen met wat jij wilt bereiken, en hoe je dat voor elkaar kan krijgen. Als je goed kan manipuleren, dan is het zo stiekem dat de ander het vaak niet in de gaten heeft. Bingo!! Onze zoon heeft een verminderd gevoel van inlevingsvermogen, kan moeilijk verbanden leggen, en is heel transparant in wat hij wel of niet doet. Kenmerken die passen binnen het autisme spectrum. Wat gebeurd er dan wel? Onze zoon probeert zijn leven te regisseren binnen zijn comfortzone. Hij probeert grip te krijgen op zijn leven, en door het zelf te regisseren kan hij overleven. Hij mist de juiste vaardigheden en daar moet dan aan gewerkt worden! De oplossingen die hij nu gebruikt worden gezien als manipuleren, maar als je inderdaad kennis hebt dan het anders denken, het autidenken? Dan is het woord manipuleren een negatieve uitleg van het gedrag wat ze zien. Alleen gedrag is veel meer dan men ziet. Ik ben er uit, het is geen manipuleren, het is zijn overlevingsstrategie!
Maar dan komt nog de opmerking dat ik het als moeder niet goed mag praten, en dat deed ik ook niet. Ik probeer het gedrag uit te leggen, zodat we gezamenlijk kunnen kijken wat onze zoon nodig heeft om verder te kunnen ontwikkelen. Ik ben zijn tolk en vertaler. Ik ben een kennisdeler. Maar het probleem ligt bij de ontvanger, want die interpreteert mijn manier van kennis delen als ‘iets goed praten’. Maar dat komt omdat iemand werkt vanuit zijn eigen methodes, en vervolgens geen rekening houd met de kenmerken van autisme! Of werkelijk gebrek heeft aan autisme kennis!

Ik wil hierbij graag Inge Verstraete, Marjon Kuipers, Anita Jansen, Heidi Meijer, Jacqueline Looijmans, en Miranda Verlaan bedanken voor het bevestigen van mijn gevoel waardoor ik de twijfel weer kan loslaten!