Een uitkeringscontrole met beren op de weg


Rick 20 jaar met autisme heeft een uitnodiging via de post ontvangen voor een controle bij de gemeente met betrekking tot zijn bijstandsuitkering. Zijn afspraak is om 10.00 uur in de ochtend en zijn PGB begeleider is op de hoogte gebracht. Echter heeft Rick een verdraaid dag en nacht ritme en op tijd opstaan is voor hem lastig. Vooral als het om een afspraak gaat waarvan hij niet goed weet wat er gezegd gaat worden. Zijn afspraak met zijn PGB begeleider zegt hij af en zijn afspraak bij de gemeente laat hij zonder iets te horen, voorbij gaan.

Tijdens het volgende begeleidingsmoment belt Rick de gemeente voor een nieuwe afspraak. Het bellen valt hem lastig, maar hij doet het wel. Er volgt een nieuwe afspraak om 14.00 uur in de middag. Op de dag dat Rick naar zijn afspraak gaat wordt hij opgehaald door zijn begeleider. Aan zijn houding en manier van communiceren is het merkbaar dat Rick gespannen is. Hij stelt veel vragen en reageert geïrriteerd. “Wat als ze nou allemaal vragen gaan stellen? Wat als ik het antwoord niet weet? Misschien krijg ik wel een preek, dan ga ik weg hoor! Dan zoeken ze het maar uit met die stomme flut uitkering! Dat stomme gedoe met die uitkering!” Schoorvoetend trek hij zijn schoenen aan en gaat met zijn begeleider mee, die Rick probeert gerust te stellen. Wat kan je doen of zeggen als zij dit of dat vragen? Een kleine voorbereiding is handig en aangeven dat iedereen die een uitkering krijgt een uitnodiging ontvangt voor controle, dat is nou eenmaal zo.

Eenmaal daar aangekomen, zit Rick wat gespannen in de wachtruimte, bijt op zijn nagels en als hij opgehaald wordt door een mevrouw met een vriendelijke uitstraling zie je een klein beetje de spanning wegglijden. De eerste vraag moest hij nog wat hakkelen, maar deze mevrouw lijkt een goede dag te hebben en zet op een vriendelijke manier het gesprek voort. Rick weet op alle vragen antwoord te geven, en luistert ook naar de informatie die zij hem geeft. Eenmaal buiten de deur geeft Rick aan: “Het viel mee, ik ben niet afgeslacht!”

Naam is in verband met privacy gefingeerd.
www.petradekker.nl