Eerste mislukte schooldag


Mark is wegens autisme en angst vast gelopen op de basisschool en is daardoor thuiszitter geworden. Hulpverleners kwamen en gingen weer en er vervolgde een mislukte opname. Rond zijn dertiende jaar was Mark er weer klaar voor om naar school te gaan. Hij was ingeschreven op een VMBO school met LWO. Het Act team zou hem ondersteunen bij de terug keer naar school. De eerste shooldag kwam er aan en Mark had er heel veel zin en vertrouwen in. Hij stapte s morgens zelfstandig op zijn fiets en ging het nieuwe avontuur met gezonde spanning weer aan. En begin van de middag kwam hij huilend en woest thuis aan. Wat was er gebeurd?
Mark kwam op school en er stond een introductiedag op school in de planning. Mark was hier enigszins op voorbereid. Enigszins betekend dat hij wist dat er een introductiedag was maar deels op de hoogte was van de inhoud. Echter was de inhoud verandert en gingen ze op de fiets naar een natuurgebied om daar spelletjes te doen. Maar Mark is gewoon mee gegaan ondanks dat het wel lastig was voor hem. Mark had met zijn mentor afgesproken dat hij zijn mobiel bij zich mocht hebben en wanneer Mark het nodig had kon hij even met zijn moeder bellen. En dat moment kwam. Mark had zijn mobiel gepakt en voordat hij met zijn moeder kon bellen werd hij door een onbekende leerkracht boos aangesproken want de afspraak was dat de leerlingen geen mobiel mochten gebruiken. Mark raakte compleet in de stress en liep boos en al tierend naar zijn fiets en fietste naar huis. Eenmaal thuis stortte hij in elkaar, totaal overprikkeld, huilend en boos omdat zijn nieuwe kans mislukt was. Mark is daarna nooit meer naar die school geweest. En waar was het ACT team? Marks moeder had gebeld en heeft de voice mail ingesproken en 2 dagen later werd zij terug gebeld. Het ACT team mocht voortaan thuis blijven.

Petra Dekker


Note: De naam Mark is fictief en Het ACT bestaat niet meer.